Kemi gati va.ksinen! Silva Bino flet për moshat më të rre.zikuara në vend, ja pas sa ditësh konsiderohesh “i sh.ëruar” nga Covidi

Shefja e epidemiologjisë në ISHP, Silva Bino ka folur për situatën e koronavirusit në vend duke thënë se vijon të ketë të njëjtën rrezi.kshmëri si më parë, ndërsa nuk përjashtohen moshat e reja dhe gratë.

“Vazhdojmë të kemi një qarkullim të dendur të virusit, sidomos në Tiranë, Durrës, dhe zonat e tjera. Pra, vazhdon një situatë që duhet të jetë e konsiderueshme dhe e rëndësishme. Virulenca e virusit nuk ka ndryshuar, virusi vazhdon të jetë i njëjtë, nuk kemi forma më të lehta. Koronavirusi ka pak gjasa që të ndryshojë kuadrin klinikë. Numri i vde.kjeve është i ulët. Po të shohim dhe strukturën e vd.ekjeve, janë moshat mbi 70 vjec kryesisht.

E kemi rritur gamën e testimeve. Ne bëjmë 500 testime në ditë. Aktualisht kemi arritur edhe në 600-700 testime në ditë. Rritja e numrit të testimeve përkon edhe me fuqizimin e aparaturave të reja. Këto 10 ditë pritet të kemi në punë edhe një pajisje për testime të siguruar nga USAID.

Moshat më të prekura janë ato mbi 25 vjec deri në 40 vjec dhe pastaj kemi moshën mbi 50 vjec. Përqindja më e madhe te moshat e reja janë femra, ndërsa në moshën mbi 60 vjec janë meshkuj. Kjo për faktin se ne kemi pasur shumë shpë.rthime në fabrika e fasoneri, ku punojnë më shumë gratë, ndaj dhe ato mbajnë ‘barrën’ e virusit.”, u shpreh Bino në një intervistë për ‘News24’.

Sa i përket shërimit, tregon se quhesh i tillë nëse ke kaluar 10 ditë pa temperaturë.

Bino tha se po bëhet plani për sigurimin e 400 mijë vak.sinave të gripit, që do iu bëhen grupeve të riskut, duke filluar nga muaji shtator. Ndërsa sa i takon va.ksinës së koronavirusit, ajo u shpreh se “Janë disa vaksina në fazat e tyre të ndryshme të testimit.

“Ka plane dhe janë siguruar gati 400 mijë dova va.ksine, të cilat do të vijnë nga shtatori deri në fund të tetorit e fillimin e nëntorit. Ky është një 4-fishim i dozave të va.ksinës, që mbulon grupet e riskut, si dhe fëmijët, gratë shtatzëna, mësuesit, që do të shërbejnë në shkollat fillore e 9-vjecare, edukatorët, si dhe personeli mjekësor. Popullata do fillojë të va.ksinohet që nga shtatori e muajt në vijim.

Ky është një va.ksinim falas, por natyrisht do të ofrohet edhe va.ksinim në shërbimin privat”, u shpreh Bino.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*