Pamje të fri kshme/ Greqia i tregon ‘mùskujt’ Turqisë, marina shk atërron anijen ùshtarake (VIDEO)

Turqia dhe Greqia nuk po gjejnë paqe mes njëra-tjetrës nësa mediat greke raportojnë se ushtria greke ka përfunduar një stërvitje të gjerë në ishuj dhe Egje ku morën pjesë tre krahët e saj, siç janë marina, forcat ajrore dhe ato të këmbësorisë.

Në pamjet e publikuara nga stërvitja vihen re përgatitjet e ushtarëve si një kundërpërgjigje ndaj Turqisë, stërvitje e cila u krye në zonën e ishujve Karpathos, në jug-perëndim të Rodosit.

Gjatë stërvitjes forcat greke fu ndosen edhe një anije të vjetër të ushtrisë duke e që lluar me silurë prej nëndetëseve si edhe raketa të anijeve të tjera ushtarake. Stërvitja vjen në kuadër të tensioneve me Turqinë, ku më herët ushtarakët grekë kanë deklaruar se “do të d igjin fillimisht këdo që shkelte tokën e tyre dhe më pas do të shkonin të shihni se kush ishte”.

Ky është një kër cënim i drejtpërdrejt ndaj Turqisë pasi u zbulua së fundmi edhe plani për pus htimin e Greqisë, i hartuar në vitin 2014 nga ushtria turke. Të dyja vendet janë në një krizë të raporteve të tyre prej disa kohësh për shkak të kërkimeve për gaz në Egjeun Lindor.

Turqia kërkon që nga pasuritë nëndetare të përfitojë edhe ajo si edhe turqit në Qipron Turke, ndërsa Greqia, Qiproja, Izraeli dhe Egjipti kanë nënshkruar një marrëveshjes mes tyre për shfr ytëzimin e gazit.

Më herët, Turqia lidhi një marrëveshje direkte me Libinë për të krijuar një korridor ujor mes dy shteteve duke shkëputur kështu aksesin e Greqisë në Egjeun jug-lindor, por kjo shkaktoi reagimin e Francës dhe vendeve të tjera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*